sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Nippelitietoa

Halusin tehdä tämmösen pienen ns. tietopaketin, mitä oon oppinut Islannissa, Reykjavikíssa ollessani tämän reilu viikon aikana.

- Varaudu, että Islannissa on kallista. Ruoka on kallista, bussikortti on kallis, hiusten leikkauttaminen on kallista yms yms. Täällä on palkkataso korkea, joten hinnatkin ovat sen mukaisia. Kannattaa siis varautua siihen, ettei joka päivä syö todellakaan ulkona ja kaupassakin suosii vaan halvinta mahdollista (kuten vähän jo edellisessä postauksessani kerroin). Taksilla kulkeminen on taas aikalailla Suomen tasoa, ehkä hitusen kalliimpaa. Kalja on kaupassa suhteellisen halpaa, mutta baarissa n. 7-15€. Sisäänpääsy moniin baareihin on tosin ilmaista!

- Täällä on sama politiikka alkoholin ja tupakan suhteen, kuin Suomessa. Islannissa on oma 'Alko' Vinbúðini ja tupakkaa saa pyytäessä kaupoista/huoltsikoilta.

- Tupakka on K-18 ja alkoholi K-20.

- Suomen kesäaikana täällä on -3h ja talvisin -2h. Nyt kello on esimerkiksi 22:26, kun Suomessa se on 00:26.

- Reykjavikíssa on paljon turisteja, joten englantia puhutaan joka puolella - suurinosa puhuu todella hyvää englantia.

- Roskaruokapaikkoja ei ole lähes yhtään - McDonaldsia tai Burger Kingiä et löydä Reykjavikísta. Taco Bell, KFC ja Subway tosin löytyy, samoin hodarikioskeja, mutta vain Subway on ihan keskustassa.

- Reykjavík on pieni kaupunki, vaikkakin Islannin suurin (n. 210 000 asukasta).

- Ilmasto on leuto läpi vuoden.

- Keskustan tärkein ostoskatu on Laugavegur ja suurimmat ostoskeskukset ovat Kringlan ja Smáralind.

- BSI on Reykjavikin suurin bussiterminaali, mistä lähtee Flybussit ym. lentokentälle läpi yön. Flybussin saa kätevästi varattua etukäteen netin kautta (Flybus.is).

- Islannissa on käytössä Islannin kruunut (ISK). Kurssit vaihtuu koko ajan, mutta 1€ on noin 119 kruunua. Kaupoissa jos ihmetyttää hinnastot suosittelen käyttämään netin valuuttamuuntimia (esim. Coinmill.com).

- 10-11 huoltsikoita löytyy joka puolelta, osa on 24/7 auki. Ovat toki huomattavasti kalliimpia, kuin tavalliset marketit.

- Busseja ei kulje enää öisin, edes viikonloppuisin. Viimeiset bussit lähtee 23-00 aikoihin ja seuraavat 06 aikoihin aamulla. Jos hotelli/asunto ei ole kävelymatkan päässä on taksi ainoa vaihtoehto.

- Islannissa on monia hienoja nähtävyyksiä, kuten Blue Lagoon, Gullfoss ja Geysireitä. Niiden kokeminen saattaa kyllä tulla kalliiksi. Kannattaa netistä katsella hintoja etukäteen ja mahdollisesti varatakkin, jos haluaa esimerkiksi Blue Lagooneille lähteä.

- Mikäli olet pidempään Islannissa suosittelen hommaamaan islantilaisen prepaid-liittymän. Itselläni oli Vodafone käytössä - maksoin parikymppiä peruspaketista, missä on vähän puheaikaa, tekstareita ja mobiilidataa. Myöhemmin latasin sitten pikku hiljaa aina lisää mobiilidataa, koska olin kaikkien kanssa yhteyksissä joko Whatsappin tai Facebookin Messengerin kautta. Dataa on helppo ladata lisää Top Up -osion kautta (saa myös englanniksi). Oman liittymäni ostin lähihuoltsikasta.

- Straetó on Islantilaisten HSL, jonka saa matkapuhelimeen sovellukseksi. Näet sitä kautta reittejä (Reittioppaan tavoin), voit ostaa matkalipun pankkikortin kautta ja katsoa, missä bussisi kulkee tällä hetkellä. Bussilipun ostaessasi puhelimella näet koko ajan, kuinka kauan sinulla on aikaa kulkea sisäisellä matkalipullasi (1h 15min). Hauskin yllätys oli varmaan se, että matkalippua näyttäessäsi etukamera menee päälle ja se pitää näyttää bussikuskille niin, että 'hän näkee naamansa kamerasta'. Bussikortit ovat muuten perus alkukantaisia pahvilätysköjä, mutta sovellus oli niin kehittynyttä, että huhhuh!

- Kalaa saa täällä monesta paikasta - hait ym. mukaan lukien, jopa shottien muodossa. Uskokaa tai älkää.

- Yöelämä on ihan hullua täällä, hyvällä tavalla. Hienoja baareja ja meininki on mieletön.

- Ihmiset täällä ovat todella mukavia. Aina oon kuullut, miten islantilaiset ovat tosi kohteliaita ja 'chillejä', mutta sitä ei tajua oikeasti ennen kuin tulee tänne ja tapaa ihmisiä. Kaikki haluavat auttaa ja tehdä olosi mukavaksi täällä ollessa. Itselleni kotiutuminen ja sopeutuminen on ollut helppoa juurikin sen takia.

..Nyt loppu ajatukset kesken, mutta laitan tänne lisää, kun jotain uutta tulee mieleen. Lisää infoa löydät näiltä sivuilta:

Tripsteri
Rantapallo
Matkailijat.net

: netteraven

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asiallista kommentointia, kiitos! ❤