perjantai 13. tammikuuta 2017

Stadin ao:n vaihtoprosessi

Koska olen Stadin ammattiopiston opiskelija osaan kertoa vain heidän hakuprosessistaan enkä muiden koulujen, kuten Omnian tai Varian. Toivottavasti tästä postauksesta löytyy silti hyviä vinkkejä, opiskelit sitten missä tahansa.

Aloitin oman hakuni keväällä 2016, toisen vuoden lopussa. Puhuin sen aikaisen ryhmänohjaajani kanssa asiasta ja hän antoi meidän alamme kv-vastaavan sähköpostin. Otin häneen yhteyttä ja piakkoin tuli vastausta, että täytä sähköinen hakemus netin kautta. Siinä kysytään perustiedot, kuten nimi ja osoite, kielitaito ja minne maihin haluaisit ensisijaisesti lähteä (minulla ja parilla luokkalaisellani oli Iso-Britannia; toivoimme Manchesteria, Liverpoolia tai Lontoota). Sähköinen hakemus ei siis sido ketään mihinkään, joten vaikka tulisit katumapäälle tai et jostain syystä pääsekkään reissuun niin se ei vahingoita ketään. Kannattaa kumminkin olla ajoissa liikkeellä.

(c) Pinterest

Syksyllä eli kolmannen vuoden alussa otettiin yhteyttä uudelleen samaan kv-vastaavaan ja hän piti pienen "infon" mitä vaihto oikeasti tarkoittaa, minne voimme mennä työssäoppimaan yms. Muutamia kertoja käytiin paikan päällä juttelemassa ja suunnittelemassa, ja tietty katselemassa jo lentoja ja asuntoja (asiasta sen enempää mainitsematta minun pari luokkalaistani feidasi kun oltiin jo sovittu kuinka kauan ollaan, minne mennään ja oltiin lähetetty pari työhakemustakin, eli varmista, että jos lähdet useamman ihmisen kanssa he ovat 100% sitoutuneita lähtemään kanssasi, kun alatte tosissanne hoitaa vaihtoprosessia). 

Tämän jälkeen puhuin uudelleen kv-vastaavani kanssa, että mitä muita vaihtoehtoja minulla on, kun lähdenkin yksin. Lontoo varsinkin on todella kallis paikka asua yksin, joten se oli heti poissuljettu vaihtoehto. Olin puhunut aiemmin kaverini kanssa, joka asuu Islannissa, että jos vaihtohomma menisikin mönkään, niin tulisin hänen luokseen Islantiin. Kysyin, että mites Islanti, olisiko mitään mahdollisuuksia päästä sinne? Kuulemma on hyvät mahdollisuudet ja tietäisi juuri sopivan työssäoppimispaikan minulle. Soittoa kaverille, että voinko tulla hänen luokseen asumaan ja se oli sillä selvä - kaikki oli melkein valmista!

Haluan painottaa tässä kohtaa sitä, että miten onnekas oikeasti olen, että minulla asuu kaveri toisessa päässä, jonka takia hän pystyy näyttämään, miten kuljen julkisilla ja voin pientä vuokrasummaa vastaan asua hänen luonaan koko vaihtoni ajan. Kaikilla ei läheskään ole tämmöistä mahdollisuutta, joten esittelen tulevissa postauksissani mm. asunnon hakua, joita muut vaihtarituttuni ovat käyttäneet.

(c) Pinterest

Stadin ammattiopistossa on kaksi eri vaihtoehtoa vaihdolle: Erasmus+ vaihto sekä omaehtoinen vaihto. Itse olen Erasmus+ vaihdossa, jossa saa apua juurikin työpaikan etsintään ja majoitukseen, lisätietoa löytyy täältä. Lisätietoa omaehtoisesta vaihdosta löydät täältä.

Viimeisen parin kuukauden aikana olen täytellyt paljon englannin -ja suomenkielisiä papereita liittyen mm. rahoitukseeni. Englanninkielinen CV ja hakemus pitää myös tehdä - omani tein Europassin kautta, suosittelen sitä ehdottomasti kaikille! Sivuilta löytyy paljon ohjeita CV:n tekemiseen ja mikäli tulee korjattavaa pääset muokkaamaan niitä myöhemminkin netin kautta.

Tosiaan, tapaamisia kv-vastaavan kanssa on ollut runsaasti (mutta mitä tulee minun kv-vastaavaani hän on ainakin todella ihana nainen ja auttaa niin paljon kun vaan pystyy!) ja meidän, jotka lähdemme keväällä pitää käydä kahden päivän kestävä kurssi. Ensimmäisellä kerralla käytiin yleisiä vaihtojuttuja läpi ja tehtiin muutamia tehtäviä, ensi kerralla aletaan ilmeisesti paneutua enemmän itse vaihtoaikaan - kulttuurillisia ym. sellaisia juttuja.

Ennen lähtöä pitää myös Erasmus+ vaihtareiden tehdä kielitesti, missä testataan kielitaitoasi ja uudelleen, kun tulet vaihdosta. Näin testataan, miten kielitaito on kehittynyt reissun aikana.

(c) Pinterest

Lopputulos: koko vaihtoprosessi on sujunut aika kivuttomasti. Kv-vastaavat auttavat kyllä todella paljon kaikissa asioissa, tärkeimpänä varmasti rahoitus, työpaikka ja asunto. Itse kannattaa varautua siihen, että tulee paljon englanninkielisiä papereita täytettäväksi - niissäkin saa varmasti kv-vastaavalta tai englanninopettajalta apua (vaikka olen englannissa ollut K3-oppilas myös minulle tekee tiukkaa monet kohdat täytettävissä papereissa). 

Mulla on vakaasti sellainen olo, kun jotain olisi unohtunut. No, eiköhän tärkeimmät tullu kumminkin tässä selväksi. Seuraavassa postauksessa kerronkin sitten, että mistä lentoja ja asuntoja kannattaa katsoa. Eli ensi kertaan!

Psst! Lisää kv-infoa löydät Stadin ammattiopiston sivuilta täältä.

: netteraven

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asiallista kommentointia, kiitos! ❤